Niesziekte | Ragdoll Cattery Yubarta

Niesziekte

Niesziekte
Niesziekte is een besmettelijk virus bij katten. Geïnfecteerde katten gaan, de naam zegt het al, niezen, snotteren en krijgen vieze ogen. Niesziekte kan snel verergeren en er voor zorgen dat een kat doodziek wordt. Ook kan niesziekte chronisch worden. Snel ingrijpen is dus belangrijk!

Oorzaken
Niesziekte bij de kat wordt veroorzaakt door verschillende virussen. Het Herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het Calicivirus zijn de belangrijkste veroorzakers van niesziekte. Het herpesvirus wordt overgedragen door fysiek contact tussen katten. Het virus wordt letterlijk uitgeniest door de kat en belandt met de druppeltjes vocht in de lucht.

Risicoplaatsen
Met name op plekken waar veel katten bij elkaar komen, zoals in pensions, cattery’s of asielen verspreidt niesziekte zich hierdoor snel. Ook kan niesziekte via de kleding van de eigenaar worden overgedragen, of eigenlijk via alles waar het besmette vocht/snot op is gaan zitten, zoals kleedjes of (reis)manden. Ook via schoeisel en kleding kan het virus worden overgedragen, maar omdat het niet lang overleeft ‘buiten de kat’ gebeurt dit weinig.

Symptomen
Hoewel ‘niesziekte’ vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte uit zich als eerste door niezen en een snotterige neus en ogen bij de kat. Niesziekte kan echter snel verergeren en tast alle slijmvliezen in het lichaam van de kat aan:
Koorts en benauwdheid , eetlust vergaat, doordat de kat door een verstopte neus niet meer in staat is te ruiken. Een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte maakt vaneten een nog groter probleem. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoederen, zichzelf doodhongeren.
Wanneer katten met een verstopte neus door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt

Chronische niesziekte
Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Dit is ook de reden dat catteries, pensions, tentoonstellingen of dierenartsenpraktijken bekende ‘niesziektebolwerken’ zijn; hier zitten immers veel (vaak gestreste) katten bij elkaar wat zorgt voor een verhoogde infectiedruk.

Vaccinatie tegen niesziekte Vaccinatie tegen herpes voorkomt helaas lang niet altijd dat een kat besmet raakt. Het vermindert echter wel in veel gevallen de symptomen als een kat ziek wordt en reduceert het eveneens het uitscheiden van het virus.
Oogproblemen door niesziekte: conjunctivitis Herpes heeft niet alleen zijn weerslag te hebben op de luchtwegen van een kat, ook de ogen kunnen door het herpesvirus aangetast worden. In zo’n geval spreken we van conjunctivitis, oftewel bindvliesontsteking. Hierbij raakt het ‘roze gedeelte’ van het oog geïrriteerd wat kan uitmonden in een voor de kat uitermate onprettige ontsteking van het oog. Om te voorkomen dat onherstelbare schade aan de ogen optreedt is het belangrijk om zo snel mogelijk, zodra de eerste symptomen van niesziekte zich voordoen, in te grijpen.

Al meer dan 10 jaar met liefde en plezier!