Ragdoll | Ragdoll Cattery Yubarta

Ragdoll

 

 

Het Ras
Het ras is halverwege de jaren 60 in Amerika ontstaan. De stichtster van het ras is Ann Baker. Zij noemde het ras Ragdolls (betekent lappenpop). Ragdolls kregen deze naam doordat ze enorm relaxed zijn en zich slap houden wanneer je ze optilt.

Het uiterlijk
De Ragdoll is een halflangharige kat met blauwe ogen. De Ragdoll is groot, gespierd en grof gebouwd. Ragdolls worden wit geboren. Rond het derde levensjaar zijn ze volledig uitgegroeid en volledig op kleur.Een volwassen poes weegt tussen de vier en zes kilo. Een volwassen kater zal tussen de vijf en acht kilo gaan wegen.
De Ragdoll valt onder de groep pointed-katten (points) dat betekent dat de points oren, masker, poten en staart) gekleurd zijn, terwijl de lichaamskleur lichter is.
De Ragdoll komt voor in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn: Blue en Seal. De kleuren Lilac en Chocolate komen veel minder voor. Lilac is hierbij een verdunning van Chocolate. Ik houd het bij de oude ragdolllijnen. Naast de kleur is ook de variëteit bepalend voor het uiterlijk.
De Ragdoll komt voor in drie variëteiten, namelijk Colorpoint, Mitted en Bicolor.

Colorpoint
De points (oren, masker, poten en staart zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter, crèmekleur bij seal en ijsblauw bij blue.

Mitted
Mitted betekend gehandschoend. De points zijn gekleurd,de voorpoten hebben witte handschoentjes en de achterpoten witte laarsjes. Kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staart loopt een witte streep over de buik. Sommige mitteds hebben een witte bles. De lichaamskleur is crèmekleur bij seal en ijsblauw bij blue.

Bicolour
Het masker is gekleurd en bevat een omgekeerde witte “V”. Oren en staart zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit. Het rugdek is crèmekleur bij seal en ijsblauw bij blue.

Tabby
Ook wel Lynx genoemd. De tabby-aftekening in de points komt voor in alle kleuren en variëteiten en ook vanaf het prille Ragdoll begin.Maar ook is er tabby later extra ingefokt.Dus je hebt verschillende tabby lijnen. De oude en de nieuwe tabby.

Torbie
Is een poes die zowel tortie als tabby is. (tortie is een schildpadpoes) Ook hier zie je vaak het rood dat er later in is gefokt, terwijl er al rood in zat bij de Ragdoll vanaf het begin.

Het karakter
De Ragdoll is een rustige, vriendelijke en aanhankelijke kat. Ragdolls kun je beter niet vrij buiten laten lopen want ze lopen met alles en iedereen mee. Ze zijn nieuwsgierig en speels en meestal vriendjes met iedereen. Ragdolls willen bijna altijd bij je zijn. Het maakt hen niet uit waar je bent of wat je doet, als ze er maar wel bij mogen zijn. Dit karakter wil ik graag behouden en fok daarom met oude lijnen zonder andere rassen als waar de ragdoll uit bestaat.

Vachtverzorging
Ragdolls hebben een zomer en een wintervacht. Dat betekend dat de vacht in de zomermaanden korter is dan in de winter. Deze vacht verwisselen zij dus twee keer per jaar. De vacht is zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Een keer per week borstelen of kammen is voldoende. Bij het wisselen van de vacht is het beter om wat vaker te borstelen of kammen om de losse haren te verwijderen, dit o.a. om haarballen te voorkomen. Het is niet nodig de kat in bad te doen (alleen als het echt nodig is), beter is het om de vacht te poederen met talkpoeder, dit even in te laten trekken en dan uit te borstelen, zo verwijder je al het vuil en vet uit de vacht.

Al meer dan 10 jaar met liefde en plezier!